oh senangnya dalam hati ♫
bile dapat mkn cokolat ♫♪

smlm makteh da gtw nk wt homemade choc..
actually story homemade choc da hot kt kg mase raye ritu..
ble da smpai alam damai ni kompem byk la projek nk disettlekan..
eheeee~

let's have a journey on the making of homemade choc ♡♥♥

memule kne bakar dulu nuts yang nk letak kt dlm choc..
kitorg gne almond,gajus n bijik koci..

macam da terhangus pulak..tp dia pny rs oke je..almond je ade cm pahit2 sket

ni bijik koci..pn dibakar gk

nk lagi sedap ade kismis..bru la in dia pny rs
ade 1 benda lg lupe nk amik gmba..
step utk double boiled dia pny choc..
makteh gne choc bar Beryl's..
ade lemak2 n kurang manis..

comot comet..sape la buat ni..keh3 ;p
tekniknye sng jeee..(eceee..mentang2 la da pndai,bleh ckp sonang plak yee..hehe)
mule tuang choc kt dlm acuan..
dalam half of the slot laa..
pastu letak la nuts ngn raisin..
then tekan2 sket ngn lidi ke..
sbb tanak inti ni td tkeluar ms nk tuang choc kt atas dia..
and thennn..bole la tuang the rest of the choc..
paras slot acuan tu laa..jgn lebih2..kang x cantik pulekkk..

yg ni letak almond punya..sedap ok!!!
untuk mempercepatkan prose pembekuan choc2 ni tadi..
masukkan kt dlm fridge part beku tu..
dalam 10-15minit je tayah lelame..
based on tahap kebekuan fridge tu laa..
kalo sejuknye da mcm ujan renyai2..
biar lm sket..
kalo tahap kt atlantik tu tayah lelame..
kang nk kokak tu mau menanges kann..

ble da siap dibekukan..
TADAAAAAAAAAAAA!!!!

cantik takkkk????

tayah g tmpah or bli kt luar..da bole buat sendri..siap ble customized isi kt dalam gitewww~

cam putih pulak nmpk..ignore the lighting effects

from the left: almond - bijik koci+raisin - gajus

siap masuk dlm tupperware

ala2 bouquet of daun giteww~
proses utk buat choc ni xlm pon..dlm 1 hour da bole siap..1 bar yg besar tu da dapat around 112 pieces..sng bukan???hehehe ;p

0 comments: